okul fobisi

Okul fobisi, çocuğun okula gitmek istememekte ısrarcı olması, arkadaş edinememesi ve sürekli ağlama gibi davranışlar sergilemesidir. Okul korkusu, çocuğun eğitim alacağı ortama uyumunu olumsuz yönde etkilemektedir. Okul fobisi müdahaleler yapıldığı takdirde çabuk atlatılabilmektedir.

Okul fobisi olan çocuğa nasıl yaklaşılmalıdır?

Çocuğun okula yönelik duygu ve düşüncelerini ifade etmesine fırsat vererek korkunun kaynağı öğrenilmelidir. Okul fobisinin nedenleri araştırılmalıdır.

 Okula gitme konusunda aile bireylerinin net ve kararlı olmalıdır.

Bireyin isteğinin yani okula gitmemesine izin verilmemelidir. Bu durum sert biçimde değil, destek vererek ve hoş görülü yaklaşım esas alarak gerçekleştirilmelidir. 

Anne ve babaların okul fobisi olan çocuğa anlayışlı, sakin ve sabırlı olmaları, okulu sevdirmeleri bu fobinin aşılması konusunda faydalı olacaktır.

Çocuk, okula bırakırken uzun vedalaşmalardan kaçınılmalı ve anne babalardaki endişe bireye yansıtılmamalıdır.

Aile içinde bağımlılığı azaltılmaya çalışmak ve çocuğun bireyselleşebilmesinin önünü açmak, bağımsızlaşmasını sağlamak oldukça önemlidir.

Çocuğun okula özendirilmesi için birlikte okul alış verişi yapılabilir ya da çeşitli ve keyifli olabilecek okul araç gereçleri edinilebilir. Bu da çocukta okulla ilgili olumlu bir tutum oluşturabilir.

Bunların yanı sıra anne ve babaların bu durumu ciddiye alması ve bu süreç içerisinde meydana gelebilecek problemler için uzman desteği alınması okul fobisini aşma sürecinin kısalmasını sağlamaktadır.


Arayınız!