Aile Danışmanlığı aile bireylerinin içinde geliştikleri veya işlevlerini yerine getirdikleri aile sistemini veya ilişkide bulundukları diğer sosyal çevreleri değerlendirmeye dayanan ve bu alanlardan yola çıkarak bireylerde, çiftlerde veya ailelerde var olan sorunların çözümüne dönük değişim ve gelişime yönelik özel teknik ve stratejileri içeren bir yolculuktur.
Suna KILIÇ BASMACI olarak amacım ailelerin gelişmesi ve güçlenmesi için; aile bireylerinin katılımcı, üretken, kendine yeterli hale gelmesi ve sorun çözme kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla koruyucu, önleyici, eğitici , geliştirici, rehberlik ve rehabilite edici danışmanlık hizmetlerini bütüncül ve eklektik bir yaklaşımla etik ilkeler doğrultusunda yürütmek, aile üyelerinin güçlenmesine ve psikolojik sağlamlık düzeylerini arttırmaya yönelik bireye ve bireyin sosyal destek ağlarına yönelik profesyonel danışmanlık desteği vermektir.
Çalışma Alanlarımız;
- Aile İçi Çatışmalar (güven, öfke ,kıskançlık, aldatma, sadakatsizlik, kök aile, cinsellik, finans ,sevgi ve aşk kaybı ,sınırlar)
- İlişki İçinde Güven Problemleri
- Eşler Arası İlişkisel Temel İhtiyaçlar
- İletişim Problemleri
- Öfke Problemi
- Ailede Sorun Çözme yolları
- Aldatma ve Aldatılma (Sadakatsizlik)
- Boşanma Süreci ve Çocuk
- Boşanma Sürecinde Psikolojik Destek
- Çiftlerde Uzlaşma Problemi
- Duygusal eksiklik
- Evliliğe Hazırlık
- Evlilik Öncesi ve Sonrası Çift Danışmanlığı
- Evlilikte İletişim Sorunları
- İş – Özel Hayat Arasındaki
Aile Danışmanının Hedefleri:
Ailenin işleyiş biçimini, aile üyelerinin birbirleriyle ilişkisini ve iletişimini ele alır. Bu süreç sistematik kurama dayanır, yani parçaları tek başına düşünmeden aralarındaki etkileşimi ele alır ve bütünü görmeyi amaçlar. Sorunun nedeni tek tek aile bireylerine bağlanmaz. Aile içi problemin oluşumunda ve devam etmesinde ya da çözümünde her bir aile üyesinin rolü anlaşılmaya çalışılır. Aile sistemlerinde değişiklik yaparak sorunlara çözüm üretmeye çalışır.
Aile danışmanlığında amaç; aile bireylerini, birbirleriyle olan etkileşimlerini, rollerini, sınırlarını, geniş aileyle olan ilişkilerini, inceleyerek ailenin bütünlüğünü sağlamak, dengeye ulaşmasına yardım etmek, çatışmaları olumlu bir şekilde çözümlemek ve stres yaratan durumlarla baş etme becerilerini öğretmektir. Aileye olumlu iletişim becerileri kazandırmak, empatik duyarlılık kazandırmak, sorun çözme becerileri kazandırmak aile danışmanının en önemli amaçlarındandır.
Aile bireyleri arasındaki uyuma götüren sözel iletişimi arttırmak; aile üyelerine, birbirlerini dinleme ve anlama konusunda yardımcı olarak, diğerlerinin onlarla nasıl iletişime girmeye çalıştıklarını ve bu arada olan belirsizlik ve karmaşayı çözmeye çalışmak aile danışmanının hedeflerinden bir diğeridir.
Duygusal iletişimi arttırmak ya da kolaylaştırmak; Genelde ailenin bir ya da birden fazla bireyi duygusal olarak diğerlerinden izoledir. Bu bireylerin diğerlerinden duygusal mesajlar almada ve onlara bu tür mesajlar vermede zorlukları vardır. Amaç bu duygusal izolasyonu sona erdirmektir. Bunun için ailedanışmanı, aile bireylerine duygularını ifade etmede ve diğerlerinin hislerini anlamada yardımcı olur.
Ailede güç dengesini yeniden sağlama; Ailelerde sık karşılaşılan problemlerden biri de otorite dengesizliğidir. Çocuk kimsenin kendisini dinlemeden emirler verildiğini, evin hanımı kocasının kendine danışmadan aileyi etkileyen kararlar aldığını ya da ailede problemli veya hasta bir bireyin bütün aileyi kontrol ettiğinden şikayet edebilirler. Oturumlarda ele alınana ana konulardan birisi de ailedeki bu problemi ortaya koyup ailedeki bireylerin bu sorunu açıkça konuşmaların’ sağlamak olmalıdır.
Ailede roller probleminin belirlenmesi; Ailede değişen sosyal şartlarla (örneğin kocanın işini kaybedip hanımının işe başlayarak evin geçimini sağlar hale gelmesi) evde roller de değişebilir. Aile danışmanı, çiftlerin bu yeni rollere uyum sağlamaları konusunda farklı teknikler kullanarak aile içi onarılma sürecine destek olmaya çalışır.
Akut sorunların çözümü; Boşanma, ölüm, intihar teşebbüsleri, işten atılma gibi ailenin karşılaştığı akut sorunlar karşısında aile danışmanına başvurulabilir.
Seçilmiş bireye yönelen suçlamaları önlemek; Ailelerin çoğunluğu (aile danışmanlığında) ailenin bir bireyini hasta birey olarak nitelendirir ve damgalar. Bu birey aile tarafından sorunların ve evdeki bütün sıkıntıların temeli olarak görülür. Böylece aile hem problemi daha basit indirgemiş hem de diğer bireylerin sorunda olan paylarından kaçmış olur.
Genel olarak amacım; aile danışmanlığı süreci içinde yukarıda belirtilen durumlara ilişkin profesyonel destek hizmeti vermektir.