EBEVEYN-–COCUK-ILETISIMI

 Çiftlerde iletişim problemi, çiftlerin rahatlıkla anlaşamaması veya konuşmanın bir anda kavgaya dönmesi gibi sonuçları olan bir problemdir.

   Çiftlerin en büyük anlaşmazlık yaşadığı problemler genellikle ‘’hep senin dediğin oluyor’’ ya da ‘’benim istediğim hiçbir şeyi yapmıyorsun, benimle hiç ilgilenmiyorsun’’ cümlelerinden çıkabiliyor. Bir taraf böyle hissettiği için karşı tarafa bu cümleleri kuruyor. Karşı taraf da öyle olmadığını düşündüğü için itiraz ediyor ve ardından tartışma yaşanıyor. Uzmanlar başkalarıyla yaşadığımız sorunlara yönelik neden olarak kendimizi yeterince sevmediğimizi ve kendini sevmeyen bir insanın karşısındakini de gerçekten sevemeyeceğini söylemektedirler. İlk önce bireyin kendini sevmekle, özsaygısını yükseltmesiyle yola çıkılabilir.

   Çiftlerde aynı zamanda yapılan en büyük hata suçlayıcı konuşmaktır. ‘’Sen böylesin, ben senin için bir sürü fedakarlık yaptım ama sen benim için hiçbir şey yapmadın!’’ gibi cümleler karşı tarafın öfkelenmesine ve kendini savunmaya geçmesine yol açar. İşte tam burada, karşı tarafa hatası belirtilmek istendiğinde, bireyin kendi duyguları üzerinden açıklama yapması gerekir. Yani ‘’Bana bu şekilde ilgisiz olman beni çok üzüyor.’’ gibi cümleler karşı tarafta çok etkili olmaktadır. Çünkü sen dili suçlayıcı, ben dili açıklayıcıdır. Sen dilinde karşı taraf yargılanır ve bu nedenle cevap vermek istemez. Ben dilinde ise kişi açıklama yapma isteği duyar. Bu yüzden ben diliyle konuşmak önemlidir.

   İlişkilerde birbirini dinlemek, desteklemek, karşı tarafın kötü hissettiği zamanlarda ona destek olmak çok önemlidir. İyi bir iletişimin altın kurallarından biri budur. Karşı tarafa destek olup sevgimizi hissettirdiğimizde sevgi ve şefkat başka olumlu duyguları da artacağı için iletişim sağlıklı bir hale döner.Etkili bir iletişim için yapılması gerekenler sanıldığından daha kolaydır. İlk olarak empati yapmak gelir. Empati, bireyin kendini karşı tarafın yerine koyması anlamına gelir. Kavga anında bunu yapmak suçlayıcı konuşmanın, öfke kontrolsüzlüğünün önüne geçer. Ayrıca karşı tarafa kavga anında hak vermek, yani ‘’Evet, sen bu konuda haklısın seni anlıyorum.’’ demek de iyi bir iletişimin sırrıdır.

   Duyguları saklama konusuna gelirsek, bunun bir iletişim hatası olduğunu söyleyebiliriz. Çiftler birbirine kızdığı noktada duygularını saklarsa, hiçbir şey olmamış gibi davranırsa olaylar bireyin içinde birikir ve sonunda öfke patlamasına yol açar. Duyguları saklamamak, karşı tarafın yaptığı bir eylemin veya söylediği bir sözün üzerini örtmek yanlıştır. Ben dili ile duygular açıklanmalıdır ve konuşulmalıdır.

   Eğer bu yazıda açıklananlar bir türlü yapılamıyorsa, iletişimin sağlıksızlığı devam ediyorsa aile ve çift danışmanlığı en mantıklı çözümdür.

Arayınız!